top of page

בשנת 2007 ייסדה רביעיית כרמל את סדרת הקונצרטים המונחים "מעבר לקשת" המבקשת להעשיר את חוויית ההאזנה באמצעות העמדת היצירות המושמעות בתוך הקשר תרבותי רחב יותר. הסדרה מונחית על ידי ויולן הרביעייה, ד"ר יואל גרינברג, מרצה במחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן. חברי הרביעייה רחל רינגלשטיין, יונה צור ותמי ווטרמן, מעשירים את קטעי ההסבר בקטעי תיאטרון, דוגמאות ספרותיות ועוד. הסדרה מועברת גם בשפה האנגלית, והיא הוצגה בקונצרטים באנגליה ובארה"ב. הרביעייה שוקדת כעת גם על פיתוח תכניות חינוך לבני נוער.

בשנים האחרונות מקדישה רביעיית כרמל מאמצים גוברים לביצוע והקלטה של מוזיקה ישראלית, ישנה כחדשה. בעונות האחרונות, ביצעה הרביעייה והקליטה יצירות מאת יוסף טל, אריך וולטר שטרנברג, פאול בן חיים, גדעון לוינסון, כרמל רז, נעם שריף, בועז בן משה, ינעם ליף, ואורי נתנאל, מנחם צור ומשה רסיוק. בשנת 2011 חשפה הרביעייה חמישיית כלי קשת נשכחת מאת פאול בן-חיים. חמישייה זו, שלא בוצעה מאז שנת 1930 (אז זכתה לביקורות נלהבות), היא יצירה שאפתנית וחשובה, שחשיפתה מוסיפה נדבך חשוב בהבנת המוזיקה של בן-חיים. ביולי 2013 הקליטה רביעיית כרמל את הרביעייה והחמישייה לכלי קשת של בן-חיים להקלטה מסחרית אשר יצאה לאור בחברת Toccata Classics. הפעילות של רביעיית כרמל נתמכת על ידי משרד התרבות והספורט.

חדרים צבעוניים, חגיגות שלוחות רסן, ואלסים פרועים ושעון גורלי המונה לאחור שעות גורליות, המגיפה, המוות והניסיון להותירם מחוץ לשער הנעול - כל אלה מתאחדים בסיפורו המופתי של פו "מסיכת המוות האדום". אירוע הסיום של יום העיון יכלול הרצאה קצרה על הסיפור ועל עיבודו המוזיקלי, ולאחר מכן - קונצרט בו יבצעו את היצירה רביעיית כרמל וגתית בועזסון (נבל).  

"מסכת המוות האדום" יצא לאור בשנת 1842 והפך לימים השראה עבור יצירות מוזיקליות רבות, ובפרט יצירתו של המלחין הצרפתי  אנדרה קפלה (1878-1925), "סיפור פנטסטי" ("Conte fantastique"). בדברי ההקדמה לקונצרט יציגו ד"ר יעל שפירא (המחלקה לאנגלית) וד"ר יואל גרינברג (המחלקה למוזיקה) את הסיפור ויסקרו את עולם הסמלים המגוון שבו. הרצאתם הקצרה תתייחס גם לשאלת תרגום הסיפור לצלילים, במיוחד לאור התנגדותו המפורשת של פו לשימוש במוזיקה לייצג כל דבר חוץ-מוזיקלי. תוך השוואה בין הסיפור של פו למוזיקה של קפלה, יבחן אירוע הסיום כיצד "סיפור פנטסטי" מתקשר גם עם מאזין שאינו מכיר את הסיפור המקורי.

האירוע המוזיקלי

רביעיית כרמל נוסדה בשנת 1999 והיא מההרכבים הקאמרים הותיקים, הבולטים והרבגוניים בארץ. הרביעייה זכתה בפרסים ומלגות, בכללן פרס ראשון בתחרות הבינלאומית לרביעיות מיתרים "פראג וינה בודפשט" ברייכנאו, אוסטריה, ובתחרויות האביב 2004 בתחום המוזיקה הקאמרית ובתחום ביצוע מוזיקה ישראלית. רביעיית כרמל הופיעה בקונצרטים ברחבי הארץ, אירופה, המזרח הרחוק וארה"ב ושודרה בתחנות רדיו בארץ ובעולם בכללן "קול המוזיקה", הרדיו המלכותי של דנמרק, תחנות השידור האמריקאיות WQXR ו-WOSU ותחנות שידור בקנדה ואוסטריה.  

הנבלאית גתית בועזסון, מהמוזיקאיות הרב-תחומיות המובילוח בישראל, מבצעת מוזיקה מימי הביניים ועד ימינו אנו, מהתחום הקלאסי ועד לג'אז ולמוזיקה קלה.

 

מלמדת כיתת נבל באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, והרמוניה בחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, שם זכתה בשנתיים האחרונות במקום הראשון בסקר הערכת ההוראה של תלמידי החוג, וכן הרמוניה, פיתוח שמיעה וליווי שיר במכללת לוינסקי. היא גם לימדה במחלקה לתיאוריה באקדמיה בירושלים בשנים 1995-1998. רבים מתלמידיה זוכי פרסים יוקרתיים ותחרויות, לרבות מלגות הצטיינות של קרן התרבות אמריקה – ישראל וקרן צ'ייס. היא מעבירה סדנאות וקונצרטים רבים בנושאי נבל, בין השאר בבית הספר לג'אז "רימון", באוניברסיטת בר-אילן, באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל-אביב, במכון למוזיקה בת-זמננו, ובאקדמיה למוזיקה בירושלים.

זוכת פרס ראש האקדמיה בירושלים 1995 , וכן פרסים ראשונים בתחרויות קונצ'רטו וכלי מיתר באקדמיה בשלוש שנים עוקבות, ומלגות קרן שרת בשנים 1987  – 1995 ברציפות. למדה לתואר ראשון ולתואר אמן בנבל קלאסי ובתיאוריה באקדמיה למוזיקה בירושלים בהדרכת הנבלאית אירנה קסלר, ויש לה שני תארים שניים: תואר שני (בהצטיינות) בנבל ג'אז, יחיד מסוגו בארץ ובעולם מהאקדמיה למוזיקה בירושלים, ותואר שני במוסיקולוגיה (בהצטיינות) מהאוניברסיטה העברית, עם תזה בחקר הקונצ'רטי של מוצרט. בימים אלה היא עושה דוקטורט באוניברסיטה העברית בחקר הזמר העברי המוקדם.

 

ניגנה עם מרבית התזמורות בארץ את רוב הרפרטואר הסולני העיקרי לנבל, לצד יצירות סולניות ישראליות ועיבודים לנבל ותזמורת פרי עטה.

 

מקליטה לרדיו רבות. הקליטה ביצועי בכורה של יצירות מאת מלחינים רבים ובהם פאול בן חיים, עמי מעייני, בן ציון אורגד, ינעם ליף, ליאור נבוק, איתן שטיינברג ובועז בן משה. עד כה יצאו עשרה תקליטורים בהשתתפותה, בהם מוזיקה קלאסית (בנגינת סולו עם תזמורת ובנגינה קאמרית), מוזיקה מודרנית, מוזיקה קלה, ומוזיקה לתיאטרון. בימים אלו יוצרת תקליטור, בו היא מעבדת, מבצעת ועורכת מסורות מוזיקליות שעברו במשפחתה מדור לדור.

bottom of page